środa, 21 czerwca 2023

Ciasto ucierane z białą czekoladą i truskawkami.

 


Moje ulubione ciasto ucierane, tym razem z białą czekoladą i truskawkami. 
Często robię i nie miałam jeszcze sytuacji, żeby się nie udało.
Jest idealne, żeby zrobić je z sezonowymi owocami. W tej chwili królują truskawki, 
więc są truskawki i dodatkowo dla podkręcenia smaku, biała czekolada. 


Składniki:
250 g. masła 
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady (80 g.)

Dodatkowo:
Truskawki

Do dekoracji:
1 tabliczka białej czekolady (80 g.)
2 łyżki śmietanki 30 %

Wykonanie:
Truskawki umyć, sunąć szypułki i przekroić na połówki. 
Jeśli są małe, mogą być całe. 

Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. 
Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia. 
Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec, dodać drobno posiekaną 
białą czekoladę i wymieszać łyżką. 
Gotowe ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, lekko docisnąć. 


Blaszkę z ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury, 
180 stopni i piec 40-45 minut. 


Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 
Udekorować wystudzone ciasto. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz