Moje ulubione ciasto ucierane, tym razem z białą czekoladą i truskawkami.
Często robię i nie miałam jeszcze sytuacji, żeby się nie udało.
Jest idealne, żeby zrobić je z sezonowymi owocami. W tej chwili królują truskawki,
więc są truskawki i dodatkowo dla podkręcenia smaku, biała czekolada.
Składniki:
250 g. masła
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady (80 g.)
Dodatkowo:
Truskawki
Do dekoracji:
1 tabliczka białej czekolady (80 g.)
2 łyżki śmietanki 30 %
Wykonanie:
Truskawki umyć, sunąć szypułki i przekroić na połówki.
Jeśli są małe, mogą być całe.
Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec, dodać drobno posiekaną
białą czekoladę i wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, lekko docisnąć.
Blaszkę z ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury,
180 stopni i piec 40-45 minut.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Udekorować wystudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz