środa, 15 marca 2023

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem.

 


Szybki i prosty przepis na obiad. W roli głównej pierś z kurczaka. 
Zawsze mam w zamrażalniku zapas, bo można z niej przygotować szybki obiad 
i to na wiele sposobów. Tym razem pokrojona w kostkę w sosie śmietanowym 
ze szpinakiem. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu i ziemniaków. 
Podałam z ryżem, a Ty? Z czym podasz? 


Składniki:
2 większe piersi z kurczaka
100 g. szpinaku świeżego
kawałek pora, (biała cześć) miałam 70 g.
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietanki 30 %
3/4 szklanki bulionu 
50 g. serka topionego
sól, pieprz
czosnek granulowany

Dodatkowo:
olej do smażenia 

Wykonanie:
Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
Odstawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. 
Wrzucić mięso i obsmażyć często mieszając.


Usmażone mięso przełożyć do innego naczynia. 

Na patelnię dolać trochę oleju i wyłożyć por pokrojony w półplasterki. 
Smażyć przez chwilę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. 
Dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę.


Smażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie bulion. 
Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Gotować około 10 minut na wolnym gazie. 


Dodać szpinak, kiedy zmniejszy objętość, dodać pokrojony serek topiony. 


Co jakiś czas zamieszać, żeby serek się rozpuścił. Na koniec dodać mięso. 


Gotować jeszcze 5 minut. 




Przepis w Waszym wykonaniu.





4 komentarze: