sobota, 4 marca 2023

Szybkie bułeczki ze słonecznikiem.

 


Domowe pieczywo nie ma sobie równych, ale jeśli odwiedzacie mój blog, 
to na pewno już o tym wiecie. Dziś mam dla Was pyszne, mięciutkie bułeczki 
z dodatkiem słonecznika. Zrobione na szybko bez wyrastania ciasta. 
Bułeczki wyrastają dopiero na blaszce w czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa. 
Musicie spróbować, bo są na prawdę pyszne. 


Składniki:
300 g. ciepłej wody
30 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
500 g. mąki pszennej (dałam typ 450)
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
4 łyżki słonecznika
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju 

Dodatkowo:
jajko
1 łyżka mleka 

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, siemię lniane, sól, dodać olej i słonecznik. 


Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 

Tak przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. 
Uformować wałek i podzielić go na 9 części. 



Z każdej części uformować podłużną, lub okrągłą bułkę. 
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem z mlekiem i posypać słonecznikiem. 


Zostawić na 15 minut, żeby bułeczki podrosły.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25-30 minut. 





1 komentarz: