sobota, 10 grudnia 2022

Bułki mleczne.

 


Pyszne mięciutkie bułeczki. Delikatne jak chmurka. Dzieci będą zachwycone 
i na pewno zjedzą ze smakiem. Te bułeczki są po prostu obłędne. 
Najlepiej smakują z konfiturą, miodem, lub kremem czekoladowym. 
Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. 
Koniecznie spróbujcie. 


Składniki:
250 g. ciepłego mleka
60 g. cukru
25 g. drożdży
500 g. mąki
1/2 łyżeczki soli 
1 jajko
50 g. masła 

Dodatkowo:
żółtko+łyżka mleka do posmarowania bułek 

Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. 

Ciepłe mleko wlać do miski. dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
Wsypać mąkę, sól i dodać jajko. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. 
Podzielić na 10 części. 


Z każdej części uformować bułkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej 
papierem do pieczenia. 
Wierzch bułek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. 


Tak przygotowane bułeczki zostawić na 15 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut. 






3 komentarze:

  1. Smakowite bułeczki do śniadania i nie tylko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszka! Już widzę, jak się nasza Matyldzia ucieszy!

    OdpowiedzUsuń