Pyszne mięciutkie bułeczki. Delikatne jak chmurka. Dzieci będą zachwycone
i na pewno zjedzą ze smakiem. Te bułeczki są po prostu obłędne.
Najlepiej smakują z konfiturą, miodem, lub kremem czekoladowym.
Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy.
Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
250 g. ciepłego mleka
60 g. cukru
25 g. drożdży
500 g. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
50 g. masła
Dodatkowo:
żółtko+łyżka mleka do posmarowania bułek
Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. dodać cukier i drożdże.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę, sól i dodać jajko. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę.
Podzielić na 10 części.
Z każdej części uformować bułkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Wierzch bułek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Tak przygotowane bułeczki zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
Smakowite bułeczki do śniadania i nie tylko. :)
OdpowiedzUsuńAle pyszka! Już widzę, jak się nasza Matyldzia ucieszy!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, bo naprawdę są pyszne :)
Usuń