Babka piernikowa, czy piernik w kształcie babki. Jak kto woli. Prosty przepis,
który przyda się na święta. To ciasto możecie zrobić na ostatnią chwilę, a co ważne,
jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Można też upiec ciasto w prostokątnej blaszce i przełożyć powidłami, do tego polewa
czekoladowa i pyszny piernik gotowy.
Pamiętajcie tylko, że w płaskiej blaszce pieczemy krócej, 40-45 minut.
Naprawdę polecam. Spróbujcie.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g.
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
Polewa:
100 g. czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.
Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.
Zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
aż czekolada się rozpuści.
Wystudzoną babkę, polać polewą.
Super pomysł piernik w kształcie babki. Łanie ozdobiona. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam :)
UsuńFajny miks świąt i nie trzeba dyskutować o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, bo ma się 2 w 1 :-)
OdpowiedzUsuńP.S. A co to takie śliczne do dekoracji?
To golteria, Marzyniu. Mąż kupił w Biedronce.
UsuńŁomatko, nawet żem nie słyszała o czemś takim! A takie ładne! Wyślę i ja małżona do Biedry w miasteczku (wiesz, posłał kozioł koziołeczka :-D), może będzie i w naszym grajdołku, tobym ozdobiła piernik, któren powiozę do Słowenii! dzięki Myszko :-*
Usuń