środa, 7 grudnia 2022

Babka piernikowa.

 


Babka piernikowa, czy piernik w kształcie babki. Jak kto woli. Prosty przepis, 
który przyda się na święta. To ciasto możecie zrobić na ostatnią chwilę, a co ważne, 
jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. 
Można też upiec ciasto w prostokątnej blaszce i przełożyć powidłami, do tego polewa 
czekoladowa i pyszny piernik gotowy. 
Pamiętajcie tylko, że w płaskiej blaszce pieczemy krócej, 40-45 minut. 
Naprawdę polecam. Spróbujcie. 


Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g.
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka

Polewa:
100 g. czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %

Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.
Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.


Zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.


Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści. 
Wystudzoną babkę, polać polewą. 









5 komentarzy:

  1. Super pomysł piernik w kształcie babki. Łanie ozdobiona. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny miks świąt i nie trzeba dyskutować o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, bo ma się 2 w 1 :-)
    P.S. A co to takie śliczne do dekoracji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To golteria, Marzyniu. Mąż kupił w Biedronce.

      Usuń
    2. Łomatko, nawet żem nie słyszała o czemś takim! A takie ładne! Wyślę i ja małżona do Biedry w miasteczku (wiesz, posłał kozioł koziołeczka :-D), może będzie i w naszym grajdołku, tobym ozdobiła piernik, któren powiozę do Słowenii! dzięki Myszko :-*

      Usuń