środa, 8 września 2021

Sernik ze śliwkami.

 


Zapraszam na sernik. Na blogu jest już sporo przepisów na serniki, ale co poradzić, 
serniki to moja miłość. Tym razem wpadłam na pomysł, żeby dodać śliwki. 
Powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie. Dodatkowo zrobiłam polewę 
czekoladową, która świetnie się komponuje z tym sernikiem. 
Moje śliwki były słodkie, więc ich nie dosładzałam, ale jeśli śliwki będą kwaśne, 
to warto wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną i posypać na śliwki 
przed wyłożeniem masy serowej. 


Składniki:
Spód ciasteczkowy:
200 g. herbatników maślanych
120 g. roztopionego masła 

Masa serowa:
1 kg. twarogu 
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego (miałam swojski)
50 g. roztopionego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
Śliwki

Polewa czekoladowa:
50 g. czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %

Wykonanie:
Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem. 
Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta. 
Do pokruszonych ciastek wlać roztopione masło i wymieszać. 


Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć rozdrobnione herbatniki. 
Docisnąć i wyrównać. 
Na czas przygotowania masy serowej, włożyć tortownicę do lodówki.


Śliwki umyć i wypestkować.

Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy. Następnie dodać do niego jajka, cukier, 
cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i roztopione i przestudzone masło. 
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. 



Na spodzie z herbatników ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. 
Na śliwki wyłożyć masę serową.



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 70 minut. 
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać go. 
Zostawić w nim sernik do wystudzenia. 

Kiedy sernik wystygnie, przygotować polewę. 
Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę 
i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 
Tak przygotowaną polewą udekorować sernik.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz