Salceson na słodko. Czemu nie :) Bardzo lubimy to ciasto. Na pewno je znacie,
ale warto przypomnieć. Robię jeszcze coś podobnego z dodatkiem orzechów
włoskich, tak zwana wiewiórka. Jedno i drugie jest pyszne.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.
Przeważnie robię je z jabłkami. Tym razem pomieszałam jabłka i gruszki.
Piekłam w blaszce 32x23
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki oleju
2 gruszki
3 średnie jabłka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz owoców wrzucić do miski.
Zmiksować na jednolite ciasto.
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Dodać do miski z ciastem i wymieszać łyżką.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Jest pyszne i wilgotne, też niedawno piekłam, jesień to idealna pora na tego typu ciacha :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Teraz jest najlepsza pora. To ciasto kojarzy mi się właśnie z jesienią. Tak jak ciasto wiewiórka 😊
Usuń