piątek, 14 maja 2021

Kotlety po parysku




Dziś pyszne, delikatne kotleciki drobiowe. Od zwykłych kotletów różnią się panierką. 
Nie obtaczamy ich w bułce tartej, a tylko w mące i jajku. Dzięki temu 
są delikatniejsze. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Panierkę możecie 
urozmaicić, dodając do jajek ulubione zioła. Jeśli jeszcze nie robiliście kotletów 
w ten sposób, to spróbujcie koniecznie. Są naprawdę smaczne. Polecam :)


Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
olej do smażenia

Wykonanie:
Piersi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić wzdłuż na mniejsze kotlety. 
U mnie z dwóch piersi wyszło 6 mniejszych kotletów. 
Każdego kotleta delikatnie rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. 


Jajka wbić do miski przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. 


Mąkę wyłożyć na talerz. Kotlety obtaczać w mące, a następnie w jajku. 
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz