wtorek, 16 marca 2021

Babka śmietankowa.

 


Święta zbliżają się wielkimi krokami. Być może, będziecie szukać przepisów na różnego 
rodzaju babki i babeczki. Dlatego ja, już w przedświątecznym klimacie upiekłam 
i wystroiłam babkę. Na blogu, jest już sporo przepisów na babki i babeczki, 
ale od przybytku głowa nie boli :) Jest kolejny przepis. Tym razem babka 
zrobiona na śmietance. Prosty przepis, szybkie wykonanie.  Myślę, że ta babka, 
świetnie się sprawdzi, także na święta. Wystarczy ją dowolnie przystroić. 
Ja zaszalałam z lukrem i ozdobami cukrowymi. 


Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietanki 30 %
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy 40 g 
płatki czekoladowe 40 g.

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. 
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń w proszku. Zmiksować. 
Na koniec dodać płatki czekoladowe i wymieszać łyżką. 
Jeśli nie macie płatków czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę.





Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. 


Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 50-60 minut. Do suchego patyczka.



Wystudzoną babkę udekorować lukrem, lub polewą.







8 komentarzy: