sobota, 6 lutego 2021

Bułki na wodzie z ogórków kiszonych.

 



Chleb na wodzie z kiszonych ogórków, piekę już od dawna. Jest pyszny. 
Pomyślałam, że skoro chleb, to czemu nie bułki. Pomyślałam i zrobiłam. 
Bułeczki wyszły super. Miękkie i pulchne. Muszę przyznać, że jestem 
z siebie zadowolona. Okazuje się, że czasem miewam dobre pomysły :) 
Jeśli robicie czasami swojskie pieczywo, to wypróbujcie ten przepis. 
Ciekawa jestem Waszych opinii. 
Moja szklanka ma pojemność 230 ml.


Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
25 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
550 g. mąki pszennej (typ 500)
1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać wodę 
z ogórków kiszonych i olej. Wyrobić mikserem z hakami, lub robotem. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.


Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 10 części. 


Z każdej części ciasta uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce 
wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować rozmieszanym jajkiem, 
następnie tępą stroną noża zrobić przedziałek, przez środek bułki. 


Tak przygotowane bułki zostać jeszcze na 15 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce. 













2 komentarze:

  1. Czy podczas jedzenia wyczuwalny jest posmak wody w ogórków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Bułeczki są naprawdę smaczne. Polecam wypróbować :)

      Usuń