piątek, 20 listopada 2020

Trójkąciki z ciasta francuskiego z nutellą.

 


Kiedyś już pisałam, że warto mieć w lodówce, ciasto francuskie. 
Świetnie się sprawdzi na słone, lub słodkie przekąski.
Tym razem, zrobiłam szybki deser. Ciasteczka w środku z nutellą. Wiem, że nutella 
jest niezdrowa, ale myślę, że od czasu do czasu, można sobie na nią pozwolić. 
Tym bardziej, że jest naprawdę pyszna. Nutellę możecie oczywiście zamienić 
na powidła, lub czekoladę. Kostka czekolady na każdy trójkącik. 


Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
nutella

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasteczek
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy. Delikatnie rozwałkować, 
żeby nie było zagnieceń. Następnie podzielić na 12 kwadratów.
Kwadraty przeciąć po przekątnej, żeby powstały trójkąty. 
Na jeden trójkąt nałożyć łyżeczką nutellę. Przykryć drugim trójkątem. 
Docisnąć boki, a następnie dodatkowo docisnąć w około widelcem. 



Gotowe ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem. 


Piec w temperaturze 180 stopni, 20-25 minut. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz