środa, 6 listopada 2019

Spaghetti z sosem grzybowym.






Zrobiliście zapasy grzybów?  Jeśli tak, to możecie zrobić spaghetti z pysznym sosem.
Przyznaję, że spaghetti z sosem grzybowym, robiłam po raz pierwszy.
Okazało się, że smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie grzyby, to spróbujcie koniecznie
i dajcie znać, czy smakowało. Użyłam grzybów mrożonych.
Podaję składniki na dwie porcje.

Składniki:
1/3 opakowania makaronu spaghetti

Sos grzybowy:
200 g. grzybów (miałam mrożone)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50 g. masła
100 ml. śmietanki 30%
3/4 szklanki bulionu
50 g. serka topionego
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:
Grzyby wyciągnąć z zamrażalnika i zostawić na kilka minut.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle.


Dodać drobno pokrojony czosnek i zamrożone grzyby.


Podsmażyć około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojony serek topiony, śmietanę i bulion.

Gotować na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut. Na koniec, wrzucić pokrojoną
zieloną pietruszkę. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem.


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Ułożyć na talerzu. Polać sosem grzybowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz