poniedziałek, 4 listopada 2019

Babeczki twarogowe.






Na dobry początek tygodnia, mam przepis na fajne babeczki z dodatkiem twarogu.
W smaku, przypominają trochę oponki serowe. Nam smakowały.
Myślę, że warto wypróbować, bo są szybkie i proste w przygotowaniu.
Ser do babeczek, przecisnęłam przez praskę do ziemniaków.
Jeśli nie macie takiej praski to możecie, dobrze rozgnieść go widelcem.
Moja szklanka ma 230 ml.
Z podanych składników, wyszły mi 22 babeczki.

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
250 g. twarogu
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Twaróg przepuścić przez praskę do ziemniaków,
lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać do utartych żółtek.


Zmiksować. Następnie wlać olej, cały czas miksując.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Ciasto będzie dość gęste. Na koniec, dodać pianę ubitą z białek.


Zmiksować, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera.
Gotowe ciasto, przełożyć do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 35 minut.


Przestudzone babeczki, posypać cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Mega smaczne babeczki polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę użyć oliwy z oliwek zamiast oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa z oliwek ma specyficzny posmak, a olej jest neutralny. Dlatego ja zawsze używam oleju i tu też bym polecała olej.

      Usuń
  3. Studzisz je w piekarniku? Moje były pięknie wyrosniete i opadly po wyjęciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu od razu wyciągam z piekarnika. Nie wiem dlaczego Twoje opadły. Może to zależy od piekarnika. Może trzeba wydłużyć czas pieczenia?

      Usuń