Na dobry początek tygodnia, mam przepis na fajne babeczki z dodatkiem twarogu.
W smaku, przypominają trochę oponki serowe. Nam smakowały.
Myślę, że warto wypróbować, bo są szybkie i proste w przygotowaniu.
Ser do babeczek, przecisnęłam przez praskę do ziemniaków.
Jeśli nie macie takiej praski to możecie, dobrze rozgnieść go widelcem.
Moja szklanka ma 230 ml.
Z podanych składników, wyszły mi 22 babeczki.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
250 g. twarogu
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Twaróg przepuścić przez praskę do ziemniaków,
lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać do utartych żółtek.
Zmiksować. Następnie wlać olej, cały czas miksując.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Ciasto będzie dość gęste. Na koniec, dodać pianę ubitą z białek.
Zmiksować, tylko chwilę na najniższych obrotach miksera.
Gotowe ciasto, przełożyć do foremek na babeczki, wyłożonych papilotkami.
Przestudzone babeczki, posypać cukrem pudrem.
Cudowne babeczki gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMega smaczne babeczki polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :)
UsuńPolecam :) przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy mogę użyć oliwy z oliwek zamiast oleju?
OdpowiedzUsuńOliwa z oliwek ma specyficzny posmak, a olej jest neutralny. Dlatego ja zawsze używam oleju i tu też bym polecała olej.
UsuńStudzisz je w piekarniku? Moje były pięknie wyrosniete i opadly po wyjęciu
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu od razu wyciągam z piekarnika. Nie wiem dlaczego Twoje opadły. Może to zależy od piekarnika. Może trzeba wydłużyć czas pieczenia?
UsuńBanalnie proste, niewiarygodne pyszne 😍
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał. Pozdrawiam :)
UsuńMam akurat serki Danio i zastanawiam się czy mogę je dodać zamiast twarogu ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Tylko Danio jest słodki więc lepiej zmniejszyć ilość cukru. Chyba też zrobię, żeby sprawdzić jak to wyjdzie:)
UsuńPycha:) myślałam, że nie wyjdą, bo ciasto wyszło mi gęste, jak na kopytka prawie. A tu niespodzianka: wilgne, mięciutkie, z wierzchu fajnie zbrązowiały. Proste i pyszne 🙂 dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały 😊 Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPrzepyszne !! Będą często gościć w naszym domu 😋
OdpowiedzUsuń