czwartek, 28 listopada 2019

Kluski śląskie.




Ciekawe czy jest ktoś, kto ich nie lubi?
Miękkie, delikatne kluseczki, zrobione z gotowanych ziemniaków,
mąki ziemniaczanej i jajka. Takie proste, a takie pyszne.
Ich tajemnica tkwi w proporcji mąki ziemniaczanej, do ziemniaków.
Dlatego nie podam dokładnych ilości składników.
Mąki powinno być 1/4 w stosunku do ilości ziemniaków.
Najlepiej ziemniaki włożyć do miski, wyciągnąć 1/4 i w to miejsce, wsypać
mąkę ziemniaczaną. Kluski są wtedy idealne. Miękkie i delikatne.

Składniki:
700 g. ugotowanych ziemniaków
mąką ziemniaczana
1 jajko
sól

Wykonanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski.
Podzielić na cztery części. Wyciągnąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce,
wsypać mąkę ziemniaczaną. (Tam gdzie górka, to odłożone ziemniaki)


Następnie, dodać jajko i sól.


Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłońmi, żeby składniki się połączyły.


Odrywać po kawałku masy i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego,
następnie palcem zrobić w środku dziurkę.


Tak przygotowane kluski wrzucać na wrzątek i gotować, około dwie minuty,
od wypłynięcia klusek.


Wyciągać na talerz, łyżką cedzakową. Kluski gotować w kilku seriach.
Ja gotowałam na trzy razy.






6 komentarzy:

  1. zamiast jajka dodaję tyle samo wody gazowanej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo... pierwsze słyszę. Następnym razem wypróbuję.

      Usuń
  2. Ja zamiast jajka mleko��

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie daję jajka wogole i smakują wyśmienicie ��

    OdpowiedzUsuń