czwartek, 26 września 2019

Kurczak zapiekany z pieczarkami i śmietaną.






Pomysł na tego kurczaka, podsunęła mi koleżanka. Ona, robiła w ten sposób udka.
Ja zrobiłam piersi, bo moje chłopaki lubią. Musze przyznać, że wyszło pysznie.
Piersi nie są suche, a do tego, ten sos śmietanowo, pieczarkowy... mmm. Pycha.
Polecam, bo to proste i smaczne danie.
Możecie użyć, dowolnych części kurczaka. Co kto lubi.

Składniki:
4 pojedyncze piersi kurczaka
1 cebula
500 g. pieczarek
1 ząbek czosnku
250 ml. śmietanki 30%
masło do smażenia
dowolne przyprawy, u mnie sól, pieprz, papryka słodka,
czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Piersi przekroić na pół. Przyprawić i odstawić na  minimum 2 godziny.
Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc.


Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki
i drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.


Naczynie żaroodporne, wysmarować masłem. Ułożyć w nim piersi.


Na piersi, wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą.
Wszystko zalać śmietanką.


Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz