czwartek, 19 września 2019

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami.





Konkurencja dla zapiekanki makaronowej w proszku :)
Taką właśnie zapiekankę, makaronową z szynką, możecie kupić w proszku.
Tylko po co? Sami możecie zrobić zdrowszą i pyszniejszą. Zamiast proszku z torebki,
wystarczy użyć jajka, śmietanki i przypraw. Moje chłopaki się zajadali.
Zobaczcie jakie to proste.

Składniki:
250 g. makaronu rurki
1 cebula
250 g. pieczarek
200 g. szynki wędzonej
200 g. sera żółtego
1 jako
250 ml. śmietanki 18 % (w kartoniku)
sól, pieprz
papryka słodka
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
masło do smażenia

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną szynkę.
Podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze  kilka minut.
Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pieczarki z szynką
i cebulą. Wymieszać.


Do naczynia wbić jajko, dodać śmietanę i przyprawy, według uznania. Wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połowę sera dodać sosu śmietanowego.
Wymieszać i wlać do makaronu. Ponownie wszystko wymieszać.


Wierzch zapiekanki posypać resztą utartego sera.


Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
i piec 25 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz