wtorek, 2 lipca 2019

Ciasto arbuz.





Ostatnio w internecie, modne jest ciasto arbuz. Postanowiłam wypróbować.
Jest to ciasto szpinakowe z masą śmietanową i galaretką truskawkową.
Borówki, imitują pestki arbuza :) Zamiast borówek, można użyć czekoladowych
kropelek. Ze względu na porę roku, wybrałam borówki :)
Muszę przyznać, że ciasto jest smaczne, a w dodatku,bardzo ładnie wygląda :)
Nie jest też trudne do zrobienia. Ciasto upiekłam wieczorem, a rano zrobiłam
masę i galaretkę. Wypróbujcie, a na pewno zachwycicie swoich gości :)


Składniki na ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
450 g. Szpinaku mrożonego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę śmietanową:
250 ml. śmietanki 30 %
250 g. mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1 płaska łyżka żelatyny
4 łyżki ciepłej wody

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
3 szklanki gorącej wody
borówki amerykańskie

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i mocno odcisnąć na sitku. Następnie zblendować.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolewać powoli olej, cały czas miksując.
Dodać szpinak.


Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przesiać mąkę
z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,  35 minut.
Po wystudzeniu, odciąć górę ciasta.


Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do stężenia.

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubić. Wsypać cukier, jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać mascarpone.
Zmiksowałam do połączenia składników.
Do żelatyny, dodać łyżkę masy śmietanowej i wymieszać. Następnie, żelatynę dodać
do masy śmietanowej. Zmiksować.
Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto.
Na wierzchu, ułożyć borówki amerykańskie w odstępach, tak żeby wyglądały
jak pestki. Lekko docisnąć.


Ciasto wstawić do lodówki, do czasu stężenia galaretki.
Kiedy galaretki zaczną tężeć, wylać je na ciasto i ponownie wstawić do lodówki,
na kilka godzin.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz