Powstał z przypadku. Nie spodziewałam się, że będzie taki pyszny.
Miał to być dżem brzoskwiniowy, ale dodałam za dużo cukru i musiałam
pokombinować. Wyszło pysznie :)
Ze swojskim pieczywem, smakuje obłędnie. Sprawdźcie sami :)
Składniki:
2 kg. brzoskwiń
1 kg. nektarynek
1 kg. cukru
sok z jednej pomarańczy
6-7 łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
Brzoskwinie i nektarynki, obrać usunąć pestki i pokroić.
Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu, mniej więcej godzinę,
co jakiś czas mieszając. Dżem powinien zgęstnieć.
Po tym czasie, chwilę zblendować. Nie jest to konieczne, ale my lubimy,
bardziej gładkie dżemy.
Gorący dżem przełożyć do wypatrzonych słoiczków. Postawić do góry dnem.
Po wystudzeniu, dżem dodatkowo zapasteryzować.
Do garnka włożyć ściereczkę i ustawić słoiki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzować 20 minut, od zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz