wtorek, 2 kwietnia 2019

Kluski kładzione.



Te kluseczki nie wyglądają ładnie, ale za to, bardzo dobrze smakują i są szybkie
w przygotowaniu. To świetny dodatek do sosów. Ja najbardziej lubię z sosem
pomidorowym. Zawsze robiłam na oko, ale tym razem odmierzyłam składniki
specjalnie dla Was :) Oczywiście ilość mąki może się, nie znacznie zmienić.
Ciasto powinno być gęste.
Składniki które podaję, wystarczą na kluski dla trzech osób.

Składniki:
2 jajka
7-8 pełnych łyżek mąki
1/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju
na czubku łyżki soli

Wykonanie:
Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, łyżką
lub widelcem.


W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Tak jak na makaron.
Zanurzyć łyżkę w wodzie, następnie nabrać, mniej więcej 1/3 łyżki ciasta
i włożyć do wody. Kluska zostanie w wodzie, ponownie nabrać ciasto i znowu zanurzyć.
Tak postępować do wykończenia ciasta.
Kluski gotować około 2 minuty od wypłynięcia.


Wyjmować łyżką cedzakową, na talerz.


Kluski, tym razem podałam z sosem pomidorowym i pulpetami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz