sobota, 6 kwietnia 2019

Strucla drożdżowa z serem.





Propozycja na weekend. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto
drożdżowe z serem. Ja piekłam w zeszłym tygodniu, przepis dopiero dziś,
bo po drodze były inne smakołyki :)
Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne.
Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje.

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
30 g. drożdży
1/3 szklanki oleju
1 jajko
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli

Na kruszonkę:
50 g. masła
2 kopiaste łyżki maki
1 łyżka cukru

Na masę serową:
500 g. twarogu
2 żółtka
3 pełne łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać.
Odstawić na 15-20 minut.
Do miski wsypać mąkę i sól. Jajko i żółtka ubić z pozostałym cukrem.
Wlać do miski z mąką. Dodać zaczyn drożdżowy i olej.
Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść
widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części.


Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową sera, zostawiając wolne brzegi.


Zawinąć w roladę, boki podwinąć pod spód.


Rolady przełożyć do keksówek, posmarowanych margaryną i posypanych bułka tartą.


Składniki na kruszonkę zagnieść.


Rolady posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką.
Odstawić na 15-20 minut, żeby podrosły.


Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut.


Po wyjęciu z piekarnika, odczekać 10-15 minut i wyjąć ciasto z foremek.










1 komentarz: