wtorek, 16 października 2018

Marchewnik - ciasto marchewkowe.



Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej. Wprowadziłam drobne poprawki
i jest takie jak bym chciała. Marchewnik robi się szybko i łatwo. Najwięcej czasu
zajmuje ucieranie marchewki, ale tym razem wykorzystałam do tego celu męża :)
Poszło więc szybko i sprawnie.
Moje ciasto polane jest polewą czekoladowa, ale możecie posypać je cukrem pudrem,
lub polać lukrem. Jak kto lubi.
Wczoraj miałam małych gości i ciasto bardzo im smakowało, myślę, że i Wam
posmakuje :) Spróbujecie?


Składniki:
1/2 kg marchewki
3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju
kilka kropel olejku rumowego

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki mleka


Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do marchewki wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodać żółtka, olej i olejek rumowy. Wszystko zmiksować.
Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta miksując na najniższych
obrotach miksera, tylko chwilę do połączenia składników.

Ciasto wylać na blaszkę wysmarowana margaryna i posypana bułka tartą.


Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut.


Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na rondelku z gotującą wodą.
Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki, dodać mleko i mieszać do uzyskania
jednolitej gęstej polewy.


Wystudzone ciasto udekorować polewą.







3 komentarze: