Dziś na obiad miało być calzone obiecane dla Wojtka, a ponieważ zabrakło w domu
świeżych drożdży wykorzystałam suche, bo takie akurat miałam.
Bardzo rzadko ich używam, ale co by nie mówić, są bardzo wygodne.
Nie trzeba robić zaczynu, wystarczy drożdże wsypać do mąki, dodać resztę
składników i od razu wyrobić ciasto. Szybciej i prościej.
Chciałam Wam jeszcze wspomnieć, że od jakiegoś czasu po moich
kuchennych wariacjach naczynia zmywa Somat gold :)
Mogę go testować dzięki Rekomenduj.to. Tak przy okazji, bardzo dziękuję.
Somat się sprawdził :)
Składniki:
2 szklanki mąki + mąką do podsypywania
1 paczka suchych drożdży ( 8 g. )
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 niepełna szklanka ciepłej wody
2 łyżki oleju
Farsz:
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 cebula
5 pieczarek
3 łyżki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
100 g. sera żółtego
sól, pieprz, oregano, papryka słodka
Dodatkowo:
olej do smażenia i posmarowania pizzy
keczup
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolać wodę i olej. Wyrobić mikserem
z hakami, lub ręcznie. Jak kto woli. Ja wyrabiam mikserem, jest szybciej i wygodniej.
Jak będzie się mocno kleić to można delikatnie podsypać mąką, u mnie nie było
takiej potrzeby. Wyrobione ciasto posypać mąka, przykryć ściereczka i zostawić
do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem
i papryka słodką. Zostawić na pół godzinki.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pierś podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie gotowa, przełożyć do miseczki.
Na patelnię dolać trochę oleju, podsmażyć najpierw cebulę, potem dodać pieczarki,
następnie pomidora, paprykę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy warzywa będą gotowe wyłączyć gaz. Dodać piersi i oregano. Wszystko wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części
i rozwałkować na placki.
Ja użyłam keczupu z cukinii swojej roboty. Na keczup posypać utarty ser.
Następnie na połowę placka wyłożyć część farszu. Można jeszcze dodatkowo
posypać farsz serem.
do góry, wtedy mamy pewność, że nam się nie rozlepi.
Gotowe pierogi przełożyć na blaszkę lekko wysmarowaną olejem.
Wierzch pierogów również wysmarować olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz