to ciasto z jabłkami, ale nieco inaczej. Było ciasto na to jabłka, budyń i na wierzch
utarte ciasto. Tym razem wykorzystałam również białka. Ubiłam je z nie wielką ilością
cukru pudru i wyłożyłam na owoce, a dopiero na białka utarłam ciasto.
Zmieniłam też kolejność. Budyń wyłożyłam na ciasto, a dopiero na budyń owoce.
W każdym bądź razie ciasto jest pyszne :)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku
200 g. masła lub margaryny
3 łyżki śmietany
Składniki na budyń:
3 budynie śmietankowe bez cukru
5 łyżek cukru
1 litr mleka
Pianka:
3 białka
2 łyżki cukru pudu
Dodatkowo:
4 brzoskwinie
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać.
Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić żółtka i dodać śmietanę.
Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą.
Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażalniku około 30 minut.
Można też schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną
margaryną i posypaną bułką tartą.
Piec w temperaturze 190 stopni 10-15 minut.
W tym czasie obrać ze skórki brzoskwinie i pokroić w kostkę.
i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać
budyń z cukrem, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Na wystudzone ciasto wyłożyć ciepły budyń.
Na budyń wyłożyć brzoskwinie i lekko docisnąć.
Pianę z białek ubić na sztywno dodając cukier puder. Wyłożyć na owoce i delikatnie
rozsmarować. Na pianę utrzeć mniejszą część ciasta na tarce o dużych oczkach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz