wtorek, 2 października 2018

Torcik a la Ferrero Rocher




Tort dla miłośników pralinek Ferrero Rocher, czyli dla mnie :)
Mogłabym jeść je bez przerwy. Dlatego postanowiłam zrobić taki tort.
Była okazja, bo synuś miał urodziny. Stał się pełnoletni.
Dla mnie i tak zawsze będzie synusiem, bo przecież pełnoletni nie znaczy dorosły :)
Wracając do tortu to zrobiłam go na próbę i muszę przyznać, że była to udana
próba :) Torcik jest dość słodki, ale można zmniejszyć ilość nutelli i uregulować
sobie słodkość samemu.
Mojej rodzince smakował, dlatego polecam. Wypróbujcie :)


Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
6 łyżek mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na krem:
500 ml. śmietanki 30%
500 g. serka mascarpone
5 łyżek nutelli

Składniki na poncz:
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
150 g. orzechów laskowych
kilka pralinek Ferrero Rocher do dekoracji

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.
Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, a następnie przemieszać łyżką.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30-35 minut.



Orzechy przygotowałam sobie wcześniej, ponieważ trzeba usunąć z nich brązowe skórki.
Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni na 5-7 minut. Trzeba pilnować bo jeśli będą w piekarniku
za długo to zrobią się brązowe i gorzkie.
Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć
ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy.



Następnie orzechy drobno posiekać lub rozbić tłuczkiem przez ścierkę.



Poncz:
Kawę i cukier wsypać do 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia
składników.

Krem:
Śmietanę ubić na gęsty krem, dodawać po kilka łyżek mascarpone i dalej ubijać.
Na koniec dodać nutellę. Zmiksować do połączenia składników.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć ponczem, następnie
wyłożyć część kremu, a na krem posypać część orzeszków.


Przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć, wyłożyć część kremu i orzeszki.
Przykryć trzecim blatem i wyłożyć pozostały krem na górę i na boki tortu.
Cały tort na górze i na boku obsypać orzeszkami.
Pralinki Ferrero przekroić ostrym nożem na pół i ułożyć na torcie.


Gotowy tort wstawić na kilka godzin do lodówki.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza