Kluski na parze, to drożdżowe bułki gotowane na parze.
Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy.
Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko
bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :)
Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :)
Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że
zaczyna się lato, a tym samym sezon na owoce. Warto wykorzystać ten czas
żeby zrobić kluski, z sosami ze świeżych owoców.
Składniki:
500 g mąki
370 ml ciepłego mleka
25 g. drożdży
30 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski wlać ciepłe mleko,dodać cukier, rozkruszone drożdże
i kilka łyżek mąki. Wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, sól i dodać jajko.
Na koniec wlać rozpuszczone i wystudzone masło.
Wyrobić gładkie ciasto. Ja jak zwykle wyrabiałam mikserem z hakami :)
Można podsypać mąka jeśli będzie za rzadkie.
Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, spłaszczyć lekko ręką i szklanką
wykrawać krążki.
Wykrojone kluski pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Gotować na parze około 10 minut.
Jeśli nie macie specjalnego garnka, to możecie zwykły garnek obwiązać
gazą lub ściereczką, na tym ułożyć kluski i przykryć np. miską.
Pyszne wspomnienie z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńPycha takie paruchy. Moja babcia zawsze robiła ;-)
OdpowiedzUsuńMoja też :)
Usuń