sobota, 13 maja 2017

Chleb pszenny z ziarnami.




Tym razem proponuję Wam chlebuś pszenny z dodatkiem ziaren.
Łatwy i szybki w przygotowaniu, a pyszny bo domowy.


Składniki:
500 g. mąki pszennej, typ 650
200 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
35 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki słoneczniku
1 łyżka dyni
1 łyżka siemienia lnianego

Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba.

Wykonanie:
Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier.
Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut żeby drożdże
zaczęły pracować.
Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę.
Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale
nie dużo.
Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną
i wysypanej bułką tartą. Wierzch wysmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną
mleka. Posypać mąką. Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, ok 15-20 minut.
Ciasto powinno urosnąć do brzegów blaszki.
Piec w temperaturze 180 stopni 1 godzinę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz