sobota, 6 maja 2017

Pizza.



Dziś rodzinka szczęśliwa, bo na obiad była pizza :)
Ciasto od lat robię z jednego przepisu. Próbowałam wielu wersji, ale ta najbardziej
przypadła nam do gustu.
Spróbujcie i oceńcie :) Z podanych składników wychodzą dwie pizze.

Składniki na ciasto:
400 g. mąki + mąka do podsypywania
 30 g drożdży
250 ml. ciepłej wody z mlekiem
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju


Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i zalać ciepłą wodą z mlekiem.
Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i na końcu olej.
Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakami.
Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Składniki na sos pomidorowy:
2 łyżki keczupu (użyłam domowej roboty)
2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam z kartonu bo domowy się skończył)
1 ząbek czosnku
1 plaska łyżeczka oregano
sól,pieprz

Keczup i przecier przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
i przyprawy.Wymieszać.

Dodatki:
250 g. sera żółtego
kilka pieczarek
1 mała cebula
kilka plasterków boczku
1/2 słoiczka tuńczyka
po kawałku papryki czerwonej i żółtej
kilka małych różyczek brokuła

Wyrośnięte ciasto  podzielić na dwie części. Z każdej uformować kulę, podsumowując delikatnie mąką.
Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć kulkę ciasta i spłaszczyć.
Wierzch delikatnie wysmarować olejem i rozciągać rękoma do wielkości blachy.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Możecie też ciasto rozwałkować, ja wolę rozciągać :)
Na tak przygotowane pizze wyłożyć sos pomidorowy, na to utarty ser
i pokrojone dodatki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 15-20 minut.







2 komentarze: