niedziela, 9 kwietnia 2017

Ptasie mleczko straciatella.




Biszkopt kakaowy z pyszną pianką i kawałkami czekolady.
Jeśli macie ochotę na coś pysznego do kawki to polecam takie ptasie mleczko :)
Po wyciągnięciu z lodówki czekolada w masie przyjemnie chrupie, a całość smakuje obłędnie.


Składniki:

Na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na masę:
500 ml śmietanki 30 %
1 galaretka pomarańczowa
1 szkl. gorącej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę,dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Następnie nie przerywając miksowania dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać obie mąki i kakao. Miksować krótko tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20-25 minut.

Galaretkę rozpuścić, zalewając szklanką gorącej wody.Zostawić do wystudzenia.

W między czasie przygotować czekoladę.
Odłamać jeden rządek i zetrzeć na tarce o małych oczkach (tą czekoladą posypiemy wierzch ciasta)
Resztę czekolady drobniutko pokroić ostrym nożem.

Śmietanę ubić, nie przerywając ubijania dodać tężejącą galaretkę. Jeszcze chwilę ubijać.
Do tak przygotowanej masy wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.Wstawić na ok, godzinę do lodówki, po tym czasie ciasto posypać utartą czekoladą i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.Najlepiej na całą noc.




















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza