czwartek, 20 kwietnia 2017

Calzone mini.



Pizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :)
Polecam bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia.
Duże calzone trzeba kroić nożem, a takie małe można spokojnie jeść  ręką jak bułkę.

Składniki na ciasto:
400 g maki
30 g drożdży
250 ml wody z mlekiem
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Odstawić na 15-20 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, następnie wyrośnięte drożdże i na końcu olej.
Wyrobić gładkie ciasto.( Ja wyrobiłam mikserem z hakami.)
Wyrobione ciasto obsypać mąką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Składniki na farsz:
2 średnie cebule
300 g pieczarek
250 g szynki
1 papryka czerwona
1 pomidor
250 g sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano
trochę oleju do smażenia

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć.
Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, szynkę, paprykę i pomidora.Chwilę smażyć.
Pod koniec smażenia, dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy.

Ser zetrzeć na tarce.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na części.
Mnie wyszło 12 kawałków, ale to zależy jakiej wielkości chcecie pierożki.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem.
Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pierogi.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 10-15 minut,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz