piątek, 28 kwietnia 2017

Sałatka jarzynowa.



Sałatka bardzo dobrze wszystkim znana. Od lat gości w naszych domach.
Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia robiła ją w formie kulek.
Układała kulki na półmisku, przyozdabiała majonezem i zieloną pietruszką.
Majonez oczywiście był swojej roboty :)
Miło tak powspominać :)


Składniki:
2 ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 średniego selera
3-4 ogórki kiszone
1 por (tylko biała część)
1 puszka groszku konserwowego
8 jajek
1 łyżka musztardy
4-5 łyżek majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach.
Jajka ugotować osobno. Po wystudzeniu warzywa i jajka obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki i por też pokroić w kostkę (por przed krojeniem sparzyć wrzątkiem).
Groszek odcedzić na sitku i dodać do pokrojonych warzyw.
Na koniec dodać musztardę, majonez i przyprawy. Wymieszać.
Wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz