Pyszne kruche ciasto, a w środku delikatna pianka i owoce.Tym razem
wersja z winogronem.Trafiły mi się małe, słodkie winogrona bez pestek, dlatego
postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie.
Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami.
Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :)
Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać margarynę i wysiekać.
Dodać cukier i żółtka zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie części.Większą i mniejszą.
Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażalniku ok.godzinę.
Blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Na spód blaszki zetrzeć na tarce większa część ciasta. Lekko docisnąć ręką.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 min.
Zostawić do wystudzenia.
Składniki na piankę:
5 białek
3/4 szkl. cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/3 szkl. oleju
Dodatkowo dowolne owoce.
Białka ubić.Następnie partiami wsypywać cukier, proszek budyniowy i na koniec
powoli wlewać olej.
Piankę wyłożyć na wystudzony spód ciasta. Na piankę poukładać owoce.
Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-40 minut do zrumienienia.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz