Kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe.
Niby bigos z cukinii, świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Jest idealny na obiad, lub kolację. Moja wersja z dodatkiem pieczarek.
Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego.
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.)
450 g. kiełbasy śląskiej
150 g. pieczarek
1 duża cebula
1 nieduża marchewka
1/2 korzenia pietruszki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych (400 g.)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
4 listki świeżej bazylii
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną
cebulę i smażyć, aż się lekko przyrumieni. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę,
smażyć kilka minut często mieszając.
W czasie gotowania można podlać delikatnie wodą, ale u mnie nie było takiej potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz