Przepis jest prosty, tylko kilka składników, chwila pracy i pyszna pasta gotowa.
Pastę zrobiłam z myślą o mężu, bo on uwielbia tuńczyka.
U nas w domu zawsze jest zapas tuńczyka, często robimy dania z jego dodatkiem.
Pastę z tuńczyka można robić na różne sposoby
i z różnymi dodatkami.
Tym razem u mnie z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i sporej ilości majonezu.
Składniki:
2 puszki tuńczyka (140 g. każda)
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 niepełne łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski.
Najlepiej żeby to był tuńczyk w kawałkach,
nie rozdrobniony.
Użyłam tuńczyka w oleju roślinnym, ale może być też w sosie własnym.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć
do miski z tuńczykiem.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
sok z cytryny, majonez i śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać i rozgnieść widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz