czwartek, 12 września 2024

Pasta z tuńczyka

 


Pasta z tuńczyka to szybki sposób na coś pysznego do kanapek,
ale nie tylko. Świetnie smakuje podana na grzankach. Można też użyć
jej do przygotowania roladek z tortilli. 
Przepis jest prosty, tylko kilka składników, chwila pracy
i pyszna pasta gotowa. 

Pastę zrobiłam z myślą o mężu, bo on uwielbia tuńczyka.

U nas w domu zawsze jest zapas tuńczyka, często robimy dania z jego dodatkiem. 

Pastę z tuńczyka można robić na różne sposoby

i z różnymi dodatkami.

Tym razem u mnie z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i sporej ilości majonezu.


Składniki:

2 puszki tuńczyka (140 g. każda)

1/2 czerwonej cebuli 

1 ząbek czosnku 

1 łyżka soku z cytryny 

2 niepełne łyżki majonezu 

1 łyżka gęstej śmietany 

sól, pieprz 


Wykonanie:

Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski.

Najlepiej żeby to był tuńczyk w kawałkach,

nie rozdrobniony.

Użyłam tuńczyka w oleju roślinnym, ale może być też w sosie własnym. 


Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć

do miski z tuńczykiem.

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,

sok z cytryny, majonez i śmietanę.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać i rozgnieść widelcem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz