sobota, 31 sierpnia 2024

Pasztet z cukinii

 


Dziś zapraszam na pasztet z cukinii. Okazuje się, że cukinia to bardzo

wdzięczne warzywo, można z niej zrobić naprawdę wiele smacznych rzeczy.

Tym razem postawiłam na pasztet. Jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny.

Świetnie smakuje na kanapkach, ale też samodzielnie z sosem czosnkowym. 

Piekłam w keksówce 20x10

Składniki:

750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków)

1 większa cebula 

1 większa marchewka 

3 ząbki czosnku 

4 jajka

1 szklanka bułki tartej (szklanka 240 ml.)

150 g. sera żółtego 

50 g. sera feta 

1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka papryki słodkiej 

1/2 łyżeczki papryki ostrej 

sól, pieprz 


Wykonanie:

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.

Przełożyć na sito, posolić (wyspałam 1 płaską łyżeczkę soli) i zostawić

żeby puściła sok (na około 1 godzinę).


Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce.


Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę

i dodać marchewkę. Smażyć kilka minut często mieszając.

Pod koniec smażenia dodać utarty na drobnych oczkach czosnek,

smażyć jeszcze około pół minuty. Następnie zostawić do wystudzenia. 


Cukinię odcisnąć i przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa,

bułkę tartą, jajka, ser żółty utarty na tarce, pokruszony ser feta i przyprawy.



Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią. 

Tak przygotowaną masę przełożyć do keksóki wyłożonej

folią aluminiową i docisnąć. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 65 minut. 


Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez kilka godzin.



Przepis w Waszym wykonaniu




2 komentarze:

  1. Kochana, przypomniałaś mi moją kuzynkę - ZAWSZE o tym czasie częstowała mnie pasztetem z cukinii (tylko bez mozzarelli, ale to jeszcze podnosi smak :-) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń