poniedziałek, 30 września 2024

Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi

 


Domowe ciasteczka nie mają sobie równych. 

Może nie są tak równe i idealne jak te ze sklepu, ale są zdecydowanie smaczniejsze.

Do tego dochodzi przyjemność z ich przygotowania i piękny zapach po wyjęciu

z piekarnika. Mnie to bardzo relaksuje. 

Te ciasteczka są szybkie i proste w wykonaniu, nie trzeba nic miksować, ani długo zagniatać. Wystarczy miska i widelec, no i jeszcze nóż żeby pokroić czekoladę i orzechy :) 

Zróbcie z podwójnej porcji bo są przepyszne. 

Z podanych składników zrobiłam 26 ciasteczek.



Składniki:

100 g czekolady deserowej 

60 g. orzechów włoskich 

100 g. masła

3 pełne łyżki cukru 

1 jajko

200 g. mąki 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Wykonanie:

Czekoladę i orzechy pokroić. 


Masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać cukier, rozgnieść widelcem i wymieszać tak żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie wbić jajko, ponownie wymieszać. W kolejnym kroku dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Ponownie wszystko wymieszać, a następnie delikatnie zagnieść, tak żeby powstało zwarte ciasto. 




Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce. 



Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15-18 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika. 


Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu. 


Przechowywać w puszce lub słoiku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz