Florentynki to chrupiące ciasteczka przygotowane z ziaren, lub bakalii.
Uwierzcie, że są przepyszne. Dodatkowo przygotujecie je dosłownie w kilka chwil.
Sprawdźcie jakie to proste.
Z podanych składników zrobiłam 17 ciastek.
Inspiracja, Pysznie czy przepysznie.
Składniki:
1 jajko
4 łyżki cukru
200 g. słonecznika
50 g. pestek dyni
30 g. sezamu
100 g. płatków migdałów
Wykonanie:
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę.
Wsypać słonecznik, dynię,sezam i płatki migdałów.
Wszystko wymieszać łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Spłaszczać i formować okrągłe ciastka.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni 10-15 minut,
do zarumienienia.
Moje ciastka piekły się 13 minut.
Ciasteczka wystudzić i dopiero wtedy ściągać z blaszki, ciepłe będą się rozpadać.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz