sobota, 29 kwietnia 2023

Spaghetti ze szparagami i suszonymi pomidorami.

 


Przyszedł czas na szparagi. Dziś proponuję makaron spaghetti w kremowym sosie 
śmietanowym, właśnie ze szparagami z dodatkiem szynki i suszonych pomidorów. 
Pyszne połączenie którego musicie spróbować. 
Podaję składniki na 3 porcje. 


Składniki:
250 g. szparagów zielonych
100 g. szynki konserwowej
40 g. pora (biała cześć)
5 suszonych pomidorów ze słoika
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietanki 30 %
sól, pieprz
200-250 g. makaronu spaghetti 

Dodatkowo:
olej do smażenia
utarty ser żółty do posypania na talerzu

Wykonanie:
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki.
 
Por pokroić w półplasterki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Dodać pokrojoną szynkę. Smażyć 2-3 minuty, następnie dodać pokrojone 
suszone pomidory. 


Smażyć jeszcze chwilę często mieszając. 
Dodać pokrojone na mniejsze kawałki szparagi bez główek i utarty na tarce czosnek. 


Chwilę podsmażyć i wlać śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. 


Przykryć i gotować 3-4 minuty. Po tym czasie dodać główki szparagów 
i gotować jeszcze około 2 minuty. 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
Odcedzić i dodać do gorącego sosu.


Wymieszać. 
Tak przygotowany makaron wyłożyć na talerze. 
Posypać utartym serem żółtym. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz