sobota, 1 kwietnia 2023

Pieczeń drobiowa z udek.

 


Aromatyczna pachnąca koperkiem pieczeń drobiowa. Idealna na kanapki,
ale świetnie się sprawdzi również na świątecznym stole. 
Pieczeń jest prosta w przygotowaniu i na pewno zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. 
Sprawdźcie przepis.


Składniki:
750 g. mięsa z uda kurczaka bez kości 
1 jajko 
1 bułka pszenna 
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka posiekanego koperku

Dodatkowo:
majonez do posmarowania wierzchu pieczeni

Wykonanie:
Mięso zmielić.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Dodać marchewkę utartą na drobnych oczkach, smażyć 2-3 minuty często 
mieszając, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę 
i smażyć jeszcze kilka sekund. Następnie odstawić do wystudzenia. 

Bułkę namoczyć w mleku.

Mięso przełożyć do miski dodać jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę 
z marchewką, przyprawy i koperek. 


Wszystko dokładnie wymieszać. 
Doprawić jeśli trzeba, według swojego smaku. 

Tak przygotowane mięso przełożyć do podłużnej foremki. 
Użyłam foremki jednorazowej. Zwykłą foremkę trzeba wyłożyć folią aluminiową. 


Wierzch posmarować majonezem.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę. 


Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, dopiero wtedy kroić. 
Pieczeń jest miękka i delikatna, polecam kroić grubsze plastry. 





4 komentarze: