niedziela, 19 lutego 2023

Babka na białkach z majonezem.

 


Babka zrobiona na białkach, które zostały mi po pączkach. 
Często zostają nam białka i zastanawiamy się co z nimi zrobić. 
Wcale nie musi to być beza :) Tym razem miałam ochotę na zwykłą babkę,
ale robiłam też drożdżówki i rogaliki. Wszystko było pyszne. 
Babkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. 
Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka. 
Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło 
całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna. 


Składniki:
5 białek
szczypta soli 
2/3 szklanki cukru
2 pełne łyżki majonezu (80 g)
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta 

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier 
cały czas ubijając. Dodać majonez i ubijać jeszcze chwilę na wolnych 
obrotach miksera. Tylko tyle, żeby majonez połączył się z pianą, myślę 
że nie dłużej niż 20 sekund. Masa powinna pozostać gęsta i puszysta. 


Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń. 


Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. 
Cześć ciasta przełożyć do formy na babkę, nasmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. 


Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, wymieszać łyżką do połączenia 
składników. Następnie wyłożyć na jasne ciasto. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.










2 komentarze:

  1. Ty zawsze tak starannie pieczesz te ciasta! Ciemny środek w babce wyszło idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń