środa, 30 listopada 2022

Kotlety ziemniaczane.

 


Kotleciki zrobione z ciasta na kluski śląskie. Zrobiłam do tego sos na zimno 
z majonezu, jogurtu i śmietany, ale super pasuje tu sos pieczarkowy. 
Kotleciki są pyszne, miękkie i delikatne. Bardzo polecam. 


Składniki:
750 g. ziemniaków (waga przed obraniem)
1 jajko
mąka ziemniaczana
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz 

Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia

Sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
1 ogórek kiszony (95 g.)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku 
sól, pieprz 

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. 

Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. 
Przełożyć do miski. Następnie podzielić na 4 części. Wyciągnąć 1/4 ziemniaków 
i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, (ja odkładam ziemniaki 
w misce na ziemniaki które są obok). Dodać jajko, sól, pieprz i koperek.


Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłonią.


Odrywać po kawałku masy i formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. 


Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia.


Majonez, jogurt i śmietanę wymieszać. Dodać drobno pokrojonego ogórka, 
czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojony szczypiorek. 
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. 


Kotlety podałam z sosem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz