piątek, 11 listopada 2022

Rogale z kremem czekoladowym na jogurcie.

 


Rogale z kremem czekoladowym, polane lukrem i posypane płatkami migdałów. 
Idealne, do kawy, herbaty i mleka. Sprawdzą się na deser, drugie śniadanie 
czy podwieczorek. Świeże smakują obłędnie, na drugi dzień też są w porządku, 
ale wiadomo, to już nie to samo. 


Składniki:
60 g. mleka
50 g. drożdży
3 pełne łyżki cukru
500 g. mąki pszennej
100 g. jogurtu greckiego
1 jajko
100 g. oleju
szczypta soli 

Nadzienie:
Krem czekoladowy

Lukier:
100 g. cukru pudru
2 łyżki gorącej wody 

Dodatkowo:
jajko do posmarowania rogali
3-4 łyżki płatków migdałów do posypania 

Wykonanie:
Mleko drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 15 minut. 
Następnie dodać resztę składników tj. mąkę, jogurt, jajko, olej i sól.


Wyrobić mikserem z hakami lub robotem. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę (u mnie stało 45 minut). 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Nie trzeba podsypywać mąką.  
Podzielić na dwie części, formując dwie kule. Nakryć je ściereczką i zostawić 
do napuszenia na 10 minut. Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkować 
na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wyłożyć łyżeczką 
krem czekoladowy, zrobić u podstawy małe nacięcie i rozchylając zwijać rogale. 



Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch rogali posmarować rozmieszanym jajkiem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut, 
do zarumienienia. Pamiętajcie, że czas pieczenia może się różnić. 

Migdały uprażyć na suchej patelni. można je trochę pokruszyć. 


Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli lukier będzie za gęsty, to trzeba dodać 
jeszcze wody. U mnie był idealny przy 2 łyżkach wody. 

Wystudzone rogale polukrować i posypać płatkami migdałów. 













2 komentarze:

  1. No wspaniałe! A ja dzisiaj nic nie mam do kawy :-( I nie mam drożdży... pewnie sklecę coś na proszku...

    OdpowiedzUsuń