Rogale z kremem czekoladowym, polane lukrem i posypane płatkami migdałów.
Idealne, do kawy, herbaty i mleka. Sprawdzą się na deser, drugie śniadanie
czy podwieczorek. Świeże smakują obłędnie, na drugi dzień też są w porządku,
ale wiadomo, to już nie to samo.
Składniki:
60 g. mleka
50 g. drożdży
3 pełne łyżki cukru
500 g. mąki pszennej
100 g. jogurtu greckiego
1 jajko
100 g. oleju
szczypta soli
Nadzienie:
Krem czekoladowy
Lukier:
100 g. cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
jajko do posmarowania rogali
3-4 łyżki płatków migdałów do posypania
Wykonanie:
Mleko drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 15 minut.
Następnie dodać resztę składników tj. mąkę, jogurt, jajko, olej i sól.
Wyrobić mikserem z hakami lub robotem.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę (u mnie stało 45 minut).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Nie trzeba podsypywać mąką.
Podzielić na dwie części, formując dwie kule. Nakryć je ściereczką i zostawić
do napuszenia na 10 minut. Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkować
na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wyłożyć łyżeczką
krem czekoladowy, zrobić u podstawy małe nacięcie i rozchylając zwijać rogale.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch rogali posmarować rozmieszanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut,
do zarumienienia. Pamiętajcie, że czas pieczenia może się różnić.
Migdały uprażyć na suchej patelni. można je trochę pokruszyć.
Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli lukier będzie za gęsty, to trzeba dodać
jeszcze wody. U mnie był idealny przy 2 łyżkach wody.
Wystudzone rogale polukrować i posypać płatkami migdałów.
No wspaniałe! A ja dzisiaj nic nie mam do kawy :-( I nie mam drożdży... pewnie sklecę coś na proszku...
OdpowiedzUsuńNa pewno coś pysznego :)
Usuń