Co dziś na obiad? To pytanie mam w głowie bardzo często i wiem, że nie tylko ja.
Dziś mam propozycję na pyszne mini kotleciki z piersi kurczaka i szpinaku.
Małe kuleczki chętnie zjedzą dzieci i myślę, że wcale nie wyczują szpinaku.
Takie kotleciki świetnie się sprawdzą nie tylko na obiad, ale również
jako imprezowa przekąska.
Z podanych składników zrobiłam 20 kotlecików.
Składniki:
400 g. piersi z kurczaka
200 g. świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 jajko
1,5 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1/2 łyżki masła
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
Masło rozgrzać na patelni. Wyłożyć szpinak. Smażyć, aż zwiędnie i odparuje.
Następnie zostawić do wystudzenia.
Kiedy wystygnie pokroić go bardzo drobno.
Mięso zmielić, przełożyć do miski. Do mięsa dodać pokrojony szpinak, jajko,
bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać łyżką, a następnie przez kilka minut wyrobić dłonią.
Przygotować miseczkę z wodą. Moczyć dłonie i formować z mięsa małe kulki.
Dzięki temu mięso nie będzie się tak bardzo kleiło do rąk i łatwiej będzie
formować kotleciki.
Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, tak żeby dno było przykryte.
Smażyć kotleciki po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie,
co jakiś czas obracając.
Smażyłam w sumie 10 minut.
Świetna propozycja i szybkie w wykonaniu
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam, są pyszne.
UsuńMoja Hurma i Czereda na szczęście lubiła szpinak, więc nie musiałam go przemycać, ale to świetna propozycja dla dzieciaków :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne do browarka ze znajomymi😉
OdpowiedzUsuń