Śledziki bardzo lubię. Lubię też wymyślać nowe smaki.
Połączyłam śledzie z kilkoma składnikami i wyszła pyszna sałatka.
Sprawdzi się na co dzień, ale też jako przekąska dla gości.
Ciekawe czy Wam posmakuje. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach.
Składniki:
5 filetów śledziowych a'la matjas
1/2 papryki czerwonej (jeśli mała, to cała)
1 nieduża cebula
2 ogórki konserwowe
2 marynowane papryczki pepperoni
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego koperku
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Filety śledziowe namoczyć w wodzie.
Miałam filety w oleju. Moczyłam 2 godziny.
Jeśli macie filety z beczki to trzeba je moczyć nawet 8-9 godzin wymieniając wodę.
Wymoczone śledzie pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski.
Resztę warzyw również pokroić w kostkę i dodać do śledzi.
Na koniec dodać koperek, majonez, śmietanę,
przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Ja tez uwielbiam śledzie, ale z ostrą papryczka jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńCzas spróbować :)
Usuń