niedziela, 7 sierpnia 2022

Muffinki z białą czekoladą.




Zapraszam na słodkie babeczki. Dbam o to, żebyście się dużo nie napracowali, 
a coś do kawki mieli... 
Szykujcie miskę i łyżkę, ani się nie obejrzycie, a muffinki będą w piekarniku. 
Z podanych składników wyszło mi 17 babeczek.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1/4 szklanki oleju
100 g. białej czekolady 

Polewa:
50 g. białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30 %

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. 
Wymieszać łyżką. Dodać jajko, mleko, wodę gazowaną i olej.  


Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę.


Jeszcze raz wymieszać i przełożyć do papilotek do 3/4 wysokości. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 35 minut.

Śmietankę i czekoladę przełożyć do rondelka. 
Podgrzać chwilę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa. 

Przestudzone muffinki udekorować polewą. 







3 komentarze:

  1. Zgrabne i ślicznie rumiane :-) czyli takie słodkie "laseczki".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana. Jeszcze słodziutkie, pyszniutkie :)

      Usuń