Wszystko co kocham. Ciasto kruche, masa serowa i pyszne morele.
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że muszę je zrobić.
Jak pomyślałam tak zrobiłam. Nie jest ono zbyt pracochłonne, ani trudne
w wykonaniu. Bardzo polecam. Ciasto kruche ma idealne proporcje, bardzo dobrze
się zagniata. Nawet przy wałkowaniu nie trzeba zbyt dużo podsypywać mąką.
Piekłam w tortownicy 24 cm.
Przepis znalazłam u Asi, na blogu Słodko Słodka
Składniki:
Ciasto:
125 g. masła
200 g. mąki pszennej
2 pełne łyżki cukru
1 jajko
Masa serowa:
250 g. twarogu
3/4 szklanki śmietanki 30 %
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
kilka sztuk moreli (u mnie wyszło 5 większych)
cukier do wsypania, do każdej połówki moreli
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło
i jajko. Zagnieść ciasto. Można zrobić to robotem , lub mikserem z hakami.
Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
Następnie rozwałkować podsypując mąką na koło, trochę większe od tortownicy.
Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi ciasta powinny sięgać do połowy wysokości tortownicy.
Spód i brzegi ciasta docisnąć ręką.
Przygotować masę serową.
Do miski włożyć twaróg, wlać śmietankę, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną,
cukier i żółtka(białka wbić do osobnej miski).
Składniki na masę serową zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie
wymieszać łyżką.
Gotową masę serową przełożyć na surowe ciasto.
Morele umyć, przekroić na połówki i wypestkować.
Połówki moreli ułożyć na wierzchu ciasta. Do każdej dziurki po pestce,
wsypać pół łyżeczki cukru.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni, piec około 50 minut.
Po upieczeniu zostawić ciasto na godzinę w zamkniętym piekarniku,
następnie uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do wystudzenia.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo dokładnie i przesmacznie opisane. No i zdjęcia działają na wyobraźnię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest pyszne :)
UsuńCiasto wygląda bardzo dobrze, czy mogę skorzystać z twojego przepisu?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Przepis znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu. Ciasto jest naprawdę pyszne :)
Usuń