wtorek, 28 grudnia 2021

Śledzie po wiejsku.

 


Jedne z moich ulubionych śledzi. Robię je często  bo smakują całej rodzinie. 
Są to śledzie w marynacie ugotowanej z wody i octu. Dodatkowo dodajemy cebulę, 
marchewkę i ogórka kiszonego. 
Przechowywane w lodówce mogą stać nawet miesiąc. 


Składniki:
8-9 filetów śledziowych 
1 duża marchewka
2 cebule
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki oleju

Składniki na zalewę:
2 szklanki wody
2/3 szklanki octu
6 łyżeczek cukru 
1 łyżeczka soli
2-3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego

Dodatkowo:
woda i mleko do namoczenia śledzi

Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować i zostawić do wystudzenia.


Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem przez około 2 godziny. 
Miałam filety w oleju. Jeśli macie słone z beczki, to trzeba je moczyć kilka godzin, 
wymieniając wodę z mlekiem. 

Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę i ogórka w cienkie plastry.

W słoiku układać warstwami ,warzywa, śledzie, warzywa itd.
Na końcu muszą być warzywa.



Tak przygotowane słoiki zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju. 
Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki na 5-7 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe. 

Z podanych składników zrobiłam dwa słoiki 0,7 litra.







1 komentarz: