Frytek nie trzeba przedstawiać ani specjalnie reklamować. Każdy je zna
i większość lubi. Każdy też potrafi je przygotować.
Najprościej jest wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki na gorący olej i usmażyć.
Tak robię najczęściej, ale od jakiegoś czasu bardzo mi smakują frytki,
które są przed smażeniem podgotowane i takie właśnie dziś polecam :)
Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 litr oleju
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w słupki.
W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli.
Pokrojone ziemniaki przełożyć do wrzącej wody. Gotować 5-7 minut.
Po tym czasie ziemniaki przecedzić na durszlaku i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Kiedy będzie gorący, włożyć wcześniej
podgotowane ziemniaki. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Po kilku minutach smażenia zamieszać.
Usmażone frytki wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.
Na talerzu frytki można posolić do smaku, ale nie jest to konieczne, ponieważ
przez gotowanie w osolonej wodzie są już delikatnie słone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz