Miękkie ciasto drożdżowe, a w środku farsz z kapusty kiszonej. Oto kapuśniaczki.
Moje kapuśniaczki zrobiłam w formie ślimaczków. Wystarczy zawinąć ciasto
jak roladę, pokroić i gotowe. Taka szybsza wersja.
Kapuśniaczki będą pysznym dodatkiem do wigilijnego barszczu.
Smakują na ciepło i na zimno.
Zrobiłam wczoraj i zamroziłam. W wigilię podgrzeję w piekarniku i będą jak świeże.
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.)
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
500 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Farsz:
500 g. kapusty kiszonej
1 cebula
masło do smażenia
duża szczypta majeranku
sól, pieprz
Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Następnie wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajka.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.
Następnie wystudzić, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Tak przygotowaną kapustę drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na sporej ilości masła.
Dodać do pokrojonej kapusty. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na podłużny placek.
Na każdy placek wyłożyć połowę farszu z kapusty. Następnie zawinąć w roladę
i pokroić na małe kawałki 2-2,5 cm.
Gotowe ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 20-25 minut.
Bomba, akurat się przyda na następną imprezę - domówkę, dzięki
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę :)
Usuń