Dziś znowu coś na słodko, ale przy takiej pogodzie, to nawet wskazane :)
Szaro, buro i pada deszcz. W takie dni kawałek ciasta, na pewno poprawi nam
samopoczucie, a przede wszystkim, podniesie poziomu cukru i doda trochę energii,
chociaż na chwilę :) No dobra, dość narzekania na pogodę, nie długo przyjdzie wiosna
i będzie pięknie. Teraz, coś o roladzie. Rolada jest biszkoptowa, przełożona prostym
kremem, zrobionym ze śmietanki i dżemu. Ja zrobiłam z dżemem porzeczkowym,
ale może być o innym smaku. Mój syn, najbardziej lubi z truskawkowym.
Za każdym razem, możecie mieć inny smak. W zależności, jakiego dżemu użyjecie.
Tym kremem, przekładam również torty.
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250 ml. śmietanki 30 %
3 łyżki dżemu porzeczkowego (miałam swojski)
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka.
Jeszcze chwilę miksować. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać łyżką, do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem
do pieczenia. Papier delikatnie posmarowałam masłem.
Piec w temperaturze 175 stopni, około 15 minut.
Upieczony biszkopt, przełożyć papierem do góry, na ściereczkę
posypaną cukrem pudrem.
Delikatnie ściągnąć papier.
Następnie zwinąć w roladę, razem ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić. Kiedy będzie gotowa, dodać dżem.
Zmiksować do połączenia składników.
Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować kremem, zostawiając wolne brzegi.
Przekroić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć
do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.
Ależ narobiłaś mi ochotę na taką roladę. Musiałam zrobić :) tylko krem bez dżemiku, ale wyszła smaczna. Dziękuję za fajny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuń