wtorek, 11 lutego 2020

Drożdżówka z makiem i kruszonką.





 Miały być, bułeczki drożdżowe z makiem i kruszonką, ale z lenistwa
powstało, takie oto, ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką :)
Muszę przyznać, że to był eksperyment. Nigdy wcześniej, nie robiłam ciasta
drożdżowego z makiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę.
Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe.
Następnym razem, zrobię swoją masę makową. Tym razem zrobiłam z masą z puszki,
ponieważ zalegała mi w szafce i chciałam ją wykorzystać.
Bardzo polecam to ciasto, jest pyszne.

Składniki:
500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.)
50 g. drożdży
1/2 kostki masła
2 jajka
1 żółtko (białko zostawić do maku)
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka

Kruszonka:
1/4 kostki masła
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
masa makowa w puszce
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Wymieszać. Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło roztopić i wystudzić. Jajka i żółtko utrzeć z cukrem.
Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i jajka.


Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło.
Wyrobić mikserem z hakami.


Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną
i posypaną bułką tartą.


Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.


Składniki na kruszonkę, włożyć do miseczki, palcami zagnieść,
żeby powstała kruszonka.
Białko które nam zostało, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie do piany dodawać po łyżce masy makowej i mieszać
do połączenia składników. Na koniec, dodać bułkę tartą i ponownie wymieszać,
żeby składniki się połączyły.
Tak przygotowaną masę makową, wykładać łyżką na ciasto, robiąc kleksy.
Lekko docisnąć.


Na wierzch posypać kruszonkę.


Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni i piec 40-45 minut.










2 komentarze: